Какво е нужно да знаем преди да изпратим сватбените покани?

Какво е нужно да знаем преди да изпратим сватбените покани?

Красивият предвестник на едно от най-значимите събития в живота ви е много  важна част при подготовката на сватбения ден. Чрез сватбената покана вашите гости ще получат необходимата информация за празненството и ще подскажат за стила на вашата сватба. Затова е добре да ги съобразите с цялостния облик на празненството. И докато някои от детайлите за тържеството не следват точно определен набор от правила, то за поканите това не важи.  Ето и отговори на някои от въпросите, свързани с изготвянето на сватбените покани.

1. Какво трябва да включва една покана?

Всички сватбени покани следва да съдържат следната информация:

  • Домакини на събитието - по традиция, родителите на младоженците са домакини на сватбата и имената им са споменати още в началото на поканата. В днешно време младоженците заедно с техните родители са домакини на сватбата.
  • имената на булката и младоженеца;
  • дата и час на събитието ;
  • място на събитието;
  • дрес код, ако има такъв;
  • дата за потвърждение на присъствието.


При попълването на имената първо се изписва жената, а после мъж. Например: Ваня Иванова и Калин Павлов канят Ани и Мартин Колеви.

Старайте се вашите покани да изглеждат елегантни и спретнати. Текстът трябва да бъде четлив. Избягвайте претрупването с ненужна информация. При поръчка на покани е добре да предвидите няколко резервни, които могат да ви послужат ако случайно бъде повредена или изгубена някоя покана.

2. Колко време преди сватбеното тържество трябва да изпратим покани?

По традиция поканите се изпращат 6-8 седмици преди сватбата - достатъчен период от време, в който гостите могат да планират своите пътувания и ангажименти от рано. Ако тържеството ще се проведе на по-отдалечено място е добре да дадете на вашите гости повече време и да им изпратите поканите 2-3 месеца преди тържеството.

3. Какъв срок за потвърждение на присъствието е добре да дадете?

Нека крайната дата за потвърждение бъде около 3 седмици преди сватбеното тържество, за да имате достатъчно време да добиете представа за броя на гостите и да определите менюто и точния брой места. Ако някои от гостите все още не са дали отговор до посочената дата в поканата, им се обадете и попитайте за тяхното потвърждение.

4. Трябва ли да изпратите покана на хора, за които знаете, че няма да могат да присъстват?

След като сте се справили с трудната задача да изберете дата за сватбата, идва неприятният момент, в който може да се окаже че ваш близък приятел или роднина няма да може да присъства на този важен за вас ден. В такъв случай поканата се пропуска. В крайна сметка поканата също е разход  и освен това изпращането й до някого, за когото знаете, че няма възможност да присъства, може да се тълкува като молба за подарък. Ако обаче това е човек, който знаете, че ще оцени жеста ви и би искал да има поканата за спомен, все пак би било хубаво да я получи. Вероятно ще бъдат развълнувани да чуят подробности около събитието и да ви изпратят подарък за спомен.

5. Как да уведомим гостите, ако има предварително избран дрес код (Разбира се, дрес кода е по желание)?

Най-лесният начин да ги запознаете с това ваше решение е като включите информация за дрес кода в долния десен ъгъл на поканата. (Например: черна вратовръзка, коктейлно облекло, ежедневно облекло и т.н.).  Дизайнът на поканата също би могъл да подскаже за дрес кода и темата на сватбата. Освен това, ако сватбата ще се проведе на по-нетрадиционно място(плаж или гора) е добре да има дадете допълнителна информация.


6. Лично предаване или изпращане?

По принцип етикетът изисква поканите да се дават лично. Но в някои ситуации, при които личното предаване не е възможно, например поканените живеят в друг град, можете да изпратите поканите по пощата или с куриер. Въпреки това, направете всичко възможно да я предадете лично, заедно с вашия годеник/годеница.

7. Как да поканим гост с неговата половинка или придружител?

Не, не е задължително. Ако поканеният не е женен/ омъжен или няма сериозна половинка, е напълно приемливо да поканите само него. Повечето гости ще разберат, че ако няма допълнително уточнение в поканата, друг освен тях не е поканен. Хубаво е всеки да има някого със себе си, но ако сватбата ви ще бъде в тесен кръг, вашите приятели и роднини би трябвало да ви разберат. Можете да им обясните, че тържеството няма да бъде голямо и за съжаление няма да успеете да поканите всички. Ако все пак сметнете, че някой ще се чувства самотен, то не се колебайте и им изпратете покана за двама.