Този сайт използва бисквитки, тъй като те са важни за работата му.

За повече информация прочетете нашите Условия за ползавне.

Имени дни през Януари

Имени дни през Януари

Всеки човек със своето раждане получава име от своите родители, което е част от неговата индивидуалност и служи за представянето му пред света.  В името се влагат различни идеи и предпочитания, като все по-често родителите избират по-екзотични имена. Според една от българските традиции е прието първородното дете да се кръщава на някой от родителите на бащата, а второто дете да носи името на някой от родителите на майката.


От къде идват Имените дни?


Традицията произлиза от християнския календар на светците, като се провеждат празници в тяхна чест в определен ден. В източноправославната традиция, която обикновено се спазва у нас – имения ден се отбелязва на деня на смъртта на светеца.


Как се отбелязва  Имения ден?


Имените дни често са повод за празнуване и веселие. Обикновено всички приятели, колеги, роднини честитят празника на именика, като е възможно да му поднесат символични подаръци - кутия шоколадови бонбони, цветя за жените или бутилка вино или любим алкохол. За разлика от рождените дни, които се знаят само от най-близките ни, за имения ден е нужно да се знае само името. Обикновено семейството и близките хора се събират за почерпка и по този начин празника се отбелязва с веселба.


Януари


Началото на годината започва с един от най-празнуваните имени дни – Васильовден.


1 януари - Васильовден

На този ден празнуват: Васил, Василка, Василия, Василий, Василена, Веселина, Весела, Веселин, Влада, Влайко, Въло, Въла, Въто.

На този ден православната църква отбелязва паметта на св. Василий Велики, откъдето идват и наименованията на празника Васил, Василовден, Васильовден и т. н. (на този ден е и църковният празник Обрезание Господне).

5 януари - Зимен Кръстовден, Св. Теопемт и Теона

Празнуват хората с имена: Кръстьо, Кръстана.

6 януари – Богоявление, Йордановден

На този ден празнуват всички с имена: Бистра, Богдан, Богдана, Богомил, Божана, Божил, Божидар, Божидара, Борислав, Борислава, Бончо, Боян, Бояна, Данчо, Йордан, Йорданка, Найден.
Това е един от най-древните християнски празници.

7 януари - Ивановден , Св. Йоан Кръстител

Имен ден празнуват: Ваньо, Ивайла, Ивайло, Ивана, Иванка, Иван, Иванина, Ивелин, Ивелина, Ивета, Иво, Йоана, Йовка, Йонка, Йонко, Калоян, Еньо, Жана, Жанета.

Ивановден е религиозен и народен празник, празнуван в чест на Св. Йоан Кръстител. Той е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството.

11 януари – Св. Преподобни Теодосий Велики

Празнуващи са с имената: Богдан, Богдана, Теодосий.

12 януари - Мъченица Татяна.

Имен ден празнуват: Таня, Татяна, Траяна.

14 януари - Св. Нина

Именици са: Нина, Адам, Калчо.

На този ден православната църква почита света равноапостолна Нина, която се счита за закрилница и просветителка на Грузия.

17 януари – Антоновден, Св. Преп. Антоний Велики

На този ден празнуват всички с имена: Андон, Антоан, Антоанета, Антон, Антонина, Антония, Донко, Донка, Дончо, Тони, Тонка, Тоня.

 В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. За празника се приготвят содени питки и се раздават на близки и съседи за здраве.

18 януари – Атанасовден, Свети Атанасий Велики.

Именици са: Атанас, Атанаска, Наско, Наска, Таньо, Тинка.

Светецът е покровител на снеговете и ледовете през зимата и на този ден отива в планината, сваля дебелия кожух, облича копринена риза. Според народните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата и след него тя си отива.

20 януари – Петльовден, Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Празнуват с имената: Евтим, Евтимия, Ефтим, Евтимий.

Петльовден по нов стил, чества се и на 2 февруари по стария. Преданията разказват че е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета. В онези домове, в които има момченца,  стопаните колят петли за тяхно здраве.

21 януари - Преп. Максим Изповедник, Св. мъченик Неофит.

Празнуващи на този ден са: Агнеса, Валери, Валерия, Максим, Максимилиян, Неофит.

Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни православни църковни отци.

24 януари - Преп. Ксения Римлянка.

Именици са: Аксения, Аксиния, Ксения.

25 януари - Св. Григорий Богослов

Имен ден празнуват - Гаро, Григор, Григорена, Григорий, Гриша.

26 януари - Преп. Ксенофонт, Мария и синовете му

Празнуват: Живко, Живка, Зоя.