Имени дни през Януари

Имени дни през Януари

Всеки човек със своето раждане получава име от своите родители, което е част от неговата индивидуалност и служи за представянето му пред света.  В името се влагат различни идеи и предпочитания, като все по-често родителите избират по-екзотични имена. Според една от българските традиции е прието първородното дете да се кръщава на някой от родителите на бащата, а второто дете да носи името на някой от родителите на майката.


От къде идват Имените дни?


Традицията произлиза от християнския календар на светците, като се провеждат празници в тяхна чест в определен ден. В източноправославната традиция, която обикновено се спазва у нас – имения ден се отбелязва на деня на смъртта на светеца.


Как се отбелязва  Имения ден?


Имените дни често са повод за празнуване и веселие. Обикновено всички приятели, колеги, роднини честитят празника на именика, като е възможно да му поднесат символични подаръци - кутия шоколадови бонбони, цветя за жените или бутилка вино или любим алкохол. За разлика от рождените дни, които се знаят само от най-близките ни, за имения ден е нужно да се знае само името. Обикновено семейството и близките хора се събират за почерпка и по този начин празника се отбелязва с веселба.


Януари


Началото на годината започва с един от най-празнуваните имени дни – Васильовден.


1 януари - Васильовден

На този ден празнуват: Васил, Василка, Василия, Василий, Василена, Веселина, Весела, Веселин, Влада, Влайко, Въло, Въла, Въто.

На този ден православната църква отбелязва паметта на св. Василий Велики, откъдето идват и наименованията на празника Васил, Василовден, Васильовден и т. н. (на този ден е и църковният празник Обрезание Господне).

5 януари - Зимен Кръстовден, Св. Теопемт и Теона

Празнуват хората с имена: Кръстьо, Кръстана.

6 януари – Богоявление, Йордановден

На този ден празнуват всички с имена: Бистра, Богдан, Богдана, Богомил, Божана, Божил, Божидар, Божидара, Борислав, Борислава, Бончо, Боян, Бояна, Данчо, Йордан, Йорданка, Найден.
Това е един от най-древните християнски празници.

7 януари - Ивановден , Св. Йоан Кръстител

Имен ден празнуват: Ваньо, Ивайла, Ивайло, Ивана, Иванка, Иван, Иванина, Ивелин, Ивелина, Ивета, Иво, Йоана, Йовка, Йонка, Йонко, Калоян, Еньо, Жана, Жанета.

Ивановден е религиозен и народен празник, празнуван в чест на Св. Йоан Кръстител. Той е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души. Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството.

11 януари – Св. Преподобни Теодосий Велики

Празнуващи са с имената: Богдан, Богдана, Теодосий.

12 януари - Мъченица Татяна.

Имен ден празнуват: Таня, Татяна, Траяна.

14 януари - Св. Нина

Именици са: Нина, Адам, Калчо.

На този ден православната църква почита света равноапостолна Нина, която се счита за закрилница и просветителка на Грузия.

17 януари – Антоновден, Св. Преп. Антоний Велики

На този ден празнуват всички с имена: Андон, Антоан, Антоанета, Антон, Антонина, Антония, Донко, Донка, Дончо, Тони, Тонка, Тоня.

 В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. За празника се приготвят содени питки и се раздават на близки и съседи за здраве.

18 януари – Атанасовден, Свети Атанасий Велики.

Именици са: Атанас, Атанаска, Наско, Наска, Таньо, Тинка.

Светецът е покровител на снеговете и ледовете през зимата и на този ден отива в планината, сваля дебелия кожух, облича копринена риза. Според народните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата и след него тя си отива.

20 януари – Петльовден, Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Празнуват с имената: Евтим, Евтимия, Ефтим, Евтимий.

Петльовден по нов стил, чества се и на 2 февруари по стария. Преданията разказват че е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета. В онези домове, в които има момченца,  стопаните колят петли за тяхно здраве.

21 януари - Преп. Максим Изповедник, Св. мъченик Неофит.

Празнуващи на този ден са: Агнеса, Валери, Валерия, Максим, Максимилиян, Неофит.

Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни православни църковни отци.

24 януари - Преп. Ксения Римлянка.

Именици са: Аксения, Аксиния, Ксения.

25 януари - Св. Григорий Богослов

Имен ден празнуват - Гаро, Григор, Григорена, Григорий, Гриша.

26 януари - Преп. Ксенофонт, Мария и синовете му

Празнуват: Живко, Живка, Зоя.