Имени дни през Февруари

Имени дни през Февруари

Откакто Юлий Цезар променя римския календар, месец Февруари има 28 дни през обикновените години и 29 дни през високосните години, които настъпват на всеки четири години. В българските народни традиции месец Февруари се нарича още Малък Сечко. Името му идва от глагола сека и се характеризира с това, че е лют и въздухът сече, реже. Вторият месец от годината е известен с големи празници като Свети Валентин, Трифон Зарезан, Сирни Заговезни и разбира се – имените дни, които присъстват през всички месеци.

Януари

1 Февруари - Трифоновден.

На този ден празнуват Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Радка, Рачо, както и лозарите, градинарите и кръчмарите.

Според православния църковен календар първият ден от месец Февруари е посветен на Свети мъченик Трифон - Трифон Зарезан. Свети Трифон е един от най-славните светци-лечители. Според една от легендите, едва на 17 години той е успял да излекува дъщерята на римския император Гордиан и е спечелил признание и завидна слава.

Народният празник се нарича още Трихун, Трифко, Трифон, пияница или Трифон чипия, поради общоизвестната легенда за светеца, който отрязал носа си, когато отишъл да зарязва лозите. От стари времена българите почитат свети Трифон като покровител на лозарството и винарството. В деня на неговия празник се извършва ритуалното зарязване на лозята.

2 Февруари - Сретение Господне

Имен ден имат: Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, Ралин, Ралина, Ванеса, Радина, Радослава, Радослав, Средка, Средко, Сретен.

Един от най-великите християнски празници.

3 Февруари - Свети Симеон Богоприемец и Анна пророчица.

Имен ден празнуват всички с имена Симеон, Симеона, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника.

Св. Симеон бил благочестив старец от Йерусалим, който с дълбока вяра очаквал идването на Христос. След като Исус се родил, отецът отишъл в храма и там припознал единствения си Бог. В храма била и пророчица Анна, която също повярвала в Исус Христос и му служила вярно през целия си живот.

5 февруари – Света мъченица Агатия и свети Полиевект.

Празнуващи: Агата, Агатия, Добрин, Добринка, Добра, Добрил, Добрина, Добромир, Добромира, Доброслав, Добринела.

Девойка Агатия (Добра) живяла на остров Сицилия, в Палермо. При царуването на злочестивия Декий (249-251г.) по всички страни била изпратена заповед да бъдат избивани всички християни. Въпреки жестоките мъчения на които била подложена, тя запазила вярата си. Убили са я в гр. Катания, като години след смъртта и на гроба и била построена църква. Жителите на града я смятат за своя закрилница.

6 февруари - Свети Фотий, патриарх Цариградски

Имен ден празнуват: Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла, Светослава, Фотьо, Доротея и всички, които носят светлина в името си.

9 февруари - Свети мъченик Никифор (Отдание на Сретение Господне).

Именици: Никифор

10 февруари - Св. свещеномъченик Харалампий Магнезийски - „Чумин ден“.

На този ден се честват още св. Порфирий, св. Атанасий Цариградски и св. мъченица Валентина.

Имен ден празнуват: Харалампи, Валентин, Вальо, Валентина, Валя, Валери, Валерия

Свети Харалампий е бил властелинът на болестите, според народните представи. Той ги е държал със синджир и по свое решение ги пращал да вървят по света. Според легендите, свети Харалампий е бил заповедник и на чумата и затова денят се нарича и "Чумин ден". Свети Харалампий е избран и за покровител на пчеларите.

13 февруари - Преподобна Зоя, свети Евлогий.

Именици на този ден са: Евлоги, Евлогий, Евлогия, Зoя.

14 февруари – Свети Валентин.

На този ден имен ден празнуват: Валентин, Валентина, Валя, Вальо

На този ден се празнува Свети Валентин от Римокатолическата и Англиканската църква. Името на празника се е появило от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, който е живял през 3 век.

На този празник влюбените изразяват обичта си един към друг. Още през 14 век се появява традиция за размяна любовни послания под формата на „валентинки”. В сегашните времена се изпращат поздравителни картички, бонбони, символични подаръци със сърчица, подаряват се цветя.

21 февруари - свети Евстатий.

Празнуващи: Евстати, Евстатий, Евстатия, Стат, Стати и Статко.

Свети Евстатий бил изповедник, т.е. страдалец за Христовата вяра по време на десетото гонение против християните.