Имени дни през Март

Имени дни през Март

Месец март е третият месец от годината и се състои от 31 дена. Наименованието му произлиза от името на римския бог на войната Марс. Месецът се е смятал за начало на периода, благоприятен за военни действия. Свързва се с идването на пролетта и изпращането на зимата. В миналото хората са смятали, че в първия ден от месеца времето се обръща и студът слиза дълбоко в земята. През Март времето е много променливо и според вярвания тези колебания се свързват с непостоянството на женския характер.
    Символ на месец март е нарцисът. А рождени камъни са аквамарин и кръвен камък, символизиращи смелостта.

Март се свързва с някои важни събития и немалко на брой имени дни.

1 март – Баба Марта в България
3 март – Национален празник на България, Освобождение на България от османска власт
8 март – Ден на жената
20 или 21 март – Пролетно равноденствие (денят е равен на нощта). В северното полукълбозапочва пролетта (в южното – есента).
22 март – Първа пролет
25 март – Благовещение

Имени дни:

1 март - Св. прпмчц.Евдокия.
На този ден празнуват: Евдокия, Марта, Мартин, Мартина.
    Легендата гласи, че в град Илиопол в Сирия е живяла жена на име Евдокия. Тя събрала богатство колкото царската хазна с греховни дела. По този начин тя умъртвила своята душа и вкаменила сърцето си. Близо до нея отседнал монах на име Герман. След като чула неговите молитви, тя много се трогнала и станала християнка. Започнала да разпространява вярата, но противниците й я преследвали и тя загинала на 1 март.

1 март се нарича още и Баба Марта. Според народните предания Баба Марта е сестрата на Голям и Малък Сечко. Има поверие, че тя идва люта и трябва да се умилостиви, защото нейното настроение оказва влияние върху времето - ако е весела, то и времето ще е слънчево. Ядоса ли се, задухва вятър и времето се разваля. Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи - на 1 март всеки подарява на близки и приятели мартеница, която е символ на здраве и сила.

4 март - Преп. Герасим Йордански.
Празнуват: Герасим, Герасимка

6 март - Св. 42 мчци. в Амория.
Празнуват: Красен, Красимир, Красимира.
    Според преданието тези 42-ма мъченици са загинали в името на вярата през 840 г. в Амория.

7 март - Тодоровден, нарича се още Конски Великден.
На този ден празнуват: Божидар, Божидара, Тодор, Тодора, Теодор, Теодора, Дора, Дорина, Доротея.
    Тодоровден се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Според преданията на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. За този ден е характерно и надбягването с коне, което се свързва с изградената представа за светеца. Конят, който се е отличил бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван у дома от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се играе и хорото. В православния календар има шестима канонизирани от църквата светии, носещи името Тодор, което означава „Божи дар“.

9 март - Свети Четиридесет мъченици /Младенци /.
На този ден имен ден празнуват: Младен, Младенка, Младена, Гордан, Горян
    Вярва се, че на този ден слънцето се обръща към лятото, времето се затопля и всички буболечки, змии и гущери, излизат от своите скривалища.

10 март - Св. мъченици Кодрат, Саторин, Руфин, Галина и др.
Именици: Галя, Галина, Галин

19 март - Св. мчци. Хрисант и Дария.
Празнуват: Дарина, Дария, Дарин, Найден, Найдa

25 март - Благовещение (Благовец).
Имен ден празвунат всички с имена: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина.
    На този ден православната християнска църква празнува в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Празникът се нарича „Благовец" или "половин Великден"

26 март - Събор на Св. Арахангел Гавриил.
Именици: Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи
    Празникът е в чест на архангел Гавраил, който бил изпратен от Бог, за да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос. Архангел Гавраил занесъл и благата вест на Пресветата Дева за това, че тя ще роди Спасителя Иисус Христос.

28 март - Св. мъченик Боян–Енравота.
 На този ден празнуват: : Боян, Албена, Бояна, Боянка, Бойко, Бойка, Грозданка