Как да отлепим етикет от бутилка?

Как да отлепим етикет от бутилка?

Все по-често се стараем да декорираме  празненствата, които организираме с по-модерни и новаторски аксесоари. Нашумелите персонализирани етикети за бутилка вино, ракия или друг алкохол, са много оригинални и често се използват за сватби, рождени дни, кръщене, дипломиране – наистина всеки празник! Също така е възможно да се използват и без повод от домашните производители на алкохол, които желаят бутилките им да са обозначени.

    Нужно е само да закупите любимия си алкохол или този, който ще предложите на гостите си и да смените етикета му с персонализиран такъв, специално за ваш и вашия повод! Ако разполагате с домашно приготвено вино или ракия, то вероятно бутилките нямат етикет и лесно ще можете да залепите новите си етикети, като преди това почистите и подсушите добре стъклената бутилка.  Но ако го закупувате от магазина, ще трябва да премахнете етикетите на производителя, за да ги замените с вашите персонализиран. Ще ви споделим бърз начин, по който успешно ще премахнете дори и упоритите етикети.

     За да улесните процеса са нужни някои помощни средства.

Какво ще ви е необходимо в случая:
• 1-2 ч. л. течен сапун или веро за миене на съдове
• 1/2 чаша сода за хляб
• 2 чаши оцет
• Мивка, кофа или леген

    Дали етикетът може да се отлепи лесно, зависи от това от какъв материал е направен и с какво лепило е залепен. По външния вид можем само да предположим материала от който е направен. Ако етикетът е хартиен,  тогава той е по-податлив на намокряне и лесно ще се отстрани при накисване на бутилката. Ако е от PVC материал, то вероятно отстраняването му ще бъде по-трудно и ще е нужна по-топла вода и помощта на механични средства.

      Преди да започнете се уверете, че бутилката е добре затворена.  Промяната на температурата не трябва да е прекалено рязка за стъклената бутилка, за да не се напука. Ако до преди това е била в хладилника, то оставете я да достигне стайна температура. Поставете я в съда, който разполагате и го напълнете с хладка вода до половината, така че да покрива етикетите.  След това добавете няколко чаени лъжички течен сапун /или веро/, последвани от сода и оцет. Водата ще започне да кипи и бълбука. Оставете бутилките да стоят така за 20-30 мин. Етикетите ще започнат постепенно да се отлепят. Някои са залепени с повече лепило и е възможно е до останат хартиени следи, за които можете да използвате гъба за миене на чинии от към по-грубата страна и веро, с които да изтъркате останките.  Ако е нужно оставете ги до се накиснат за по-дълго време. Изплакнете бутилките и ги подсушете добре. Вече са готови за залепване на новите етикети!

В случай, че организирате празненство и трябва да премахнете етикетите на по-голямо количество бутилки, то тогава си осигурете по-голяма кофа или ваничка, в която има място да се поставят няколко бутилки наведнъж.